Utbildning – att studera på distans

En form av utbildning som har stigit mycket i popularitet på senaste tiden är distansutbildningarna.  Skillnaden mellan traditionell undervisning och distansutbildning är stor.  En utbildning på distans innebär betydligt mindre kontakt med lärare och kurskamrater. Den innebär också mycket fritid och med det följer ett eget ansvar. Du måste alltså kunna klara av att ta ansvar och själv se till att allt arbete blir gjort.

En utbildning på distans kan passa dig som av någon anledning inte kan ta dig till universitet eller annat lärosäte. Det kan till exempel bero på arbete eller familj. Utbildning på distans kan också passa om du är intresserad av att läsa en kurs eller ett program som inte finns nära dig.  Kanske funderar du på att resa utomlands, och även då kan en distansutbildning vara ett bra alternativ.

Alla distansutbildningar är inte helt likadana. I en del fall är utbildningen helt och hållet webbaserad, men det finns också en del utbildningar som kräver en del närvaro. Det kan handla om obligatoriska seminarier, möten eller liknande. Ibland förläggs också salstentor till ett universitet eller annat lärcentrum.

Eftersom i stort sett alla utbildningar på distans är webbaserade är det viktigt att man har tillgång till en dator med internetuppkoppling. En stor del av undervisningen bedrivs i ett slags klassrum i elektronisk form, en lärplattform. Dessa ser lite olika ut beroende på vilken utbildning du läser, men de innehåller i princip samma delar, till exempel klasslistor, uppgifter och diskussionsforum.

Kontakt med lärare sker vanligtvis genom lärplattformen, via mail eller telefon. Vissa kurser erbjuder också videokonferenser eller liknande.

Fördelar med utbildning på distans är att man får väldigt mycket frihet. Man kan själv lägga upp ett schema och studera när man känner för det. Man blir mer flexibel för andra saker eftersom man fritt fram kan planera sina dagar precis som man vill.

I vissa distanskurser läggs föreläsningar upp på lärplattformen, och dessa kan man sen lyssna på när man vill och hur många gånger som helst. När man ska tenta av sin utbildning hemifrån är detta ofta mindre stressigt och nervöst.

Det finns naturligtvis inte bara fördelar med utbildning på distans. En av de största fördelarna är också en nackdel – det egna ansvaret. Ibland är självdisciplinen inte riktigt på samma nivå som en själv.

Det kan också vara både lättare och roligare att sätta sig ner med kurslitteraturen tillsammans med kurskamraterna. Denna möjligheten försvinner när man läser på distans.